Menu

Ο νέος κινητήρας 1.4 Turbo των 125/150 hp του Opel Astra

Το πλήρες όνομα του νέου κινητήρα της Opel είναι 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo και θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο νέο Opel Astra στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το Σεπτέμβριο. Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας με κεντρικό, άμεσο ψεκασμό θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με 125 και 150 ίππους. Πρόκειται για ένα συνδυασμό του νέου, αλουμινένιου κινητήρα με τον πρόσφατα λανσαρισμένο 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo γνωστό από τα Opel ADAM and Corsa (δοκιμή Corsa 1.0 Tubro 90 ps).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυναμική απόκριση και τις υψηλές επιδόσεις και παράλληλα στη μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια εξέλιξης του 1.4 turbo. Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ροπή 245 Nm μεταξύ 2.000 και 3.500 σ.α.λ., συνδυάζεται με Start/Stop, θα καταναλώνει 4,9 λτ./χλμ. και θα εκπέμπει 114 γρ.χλμ. CO2. Το μπλοκ του κινητήρα κατασκευάστηκε με κριτήριο τη μείωση των συντονισμών, το κάρτερ λαδιού χωρίζεται σε δύο τμήματα, η ενσωμάτωση της κυλινδροκεφαλής στην πολλαπλή εξαγωγής είναι ηχομονωμένη, έχει σχεδιαστεί ένα ηχοαπορροφητικό κάλυμμα εκκεντροφόρων, τα μπεκ ψεκασμού υψηλής πίεσης είναι απομονωμένα, ενώ η καδένα χρονισμού έχει υποστεί ειδική κατεργασία με στόχο τη μείωση του θορύβου. Επίσης, λόγω του αλουμινένιου μπλοκ ζυγίζει δέκα κιλά λιγότερο συγκριτικά το μπλοκ από χυτοσίδηρο του υπάρχοντος 1.4 λτ. turbo.

Ο 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo κατασκευάζεται στο Flex Plant της Opel στο Szentgotthárd. Αυτός ήδη σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο για το Ουγγρικό εργοστάσιο. Ο 8εκατομμυριοστός κινητήρας του Szentgotthárd πέρασε χθες από τη γραμμή παραγωγής και ήταν μία αλουμινένια τετρακύλινδρη μονάδα που θα κάνει ντεμπούτο στο νέο Opel Astra από το Σεπτέμβριο.