Έρευνα δείχνει ότι κάποια νέα μοντέλα Audi, BMW και Subaru, καίνε λάδι

Έρευνα του Consumer Reports, βρίσκει ότι κάποιοι κινητήρες της Audi, της BMW αλλά και της Subaru, “τσιμπάνε” το λαδάκι τους, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες τους να συμπληρώνουν έως και 1 λίτρο κάθε μήνα. Η έρευνα αυτή, περιλαμβάνει 498.900 οχήματα από το 2010 έως και το 2014, πολλά από τα οποία, καλύπτονται ακόμα από εγγύηση! Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο δίλιτρος, τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας της Audi καθώς και ο τρίλιτρος V6 της, θέλουν το λαδάκι τους. Το ίδιο ισχύει και για τον 4.8 λίτρων V8 αλλά και τον 4.4 λίτρων twin-turbo V8 της BMW. Τέλος, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει για τους τετρακύλινδρους των 2.0 και 2.5 λίτρων της Subaru καθώς και για τον 3.6 λίτρων εξακύλινδρο της.

Η Audi, η BMW και η Subaru, δηλώνουν ότι η κατανάλωση λαδιού είναι φυσιολογική. Η Subaru αναφέρει ότι κατανάλωση της τάξης του ενός λίτρου ανά 1.600-2.000 χιλιόμετρα είναι αποδεκτή ενώ η Audi και η BMW, χαμηλώνουν αυτό το όριο στο ένα λίτρο ανά 900-1.100 χιλιόμετρα. Το Consumer Reports σημειώνει ότι αν το αυτοκίνητο διανύει αρκετά χιλιόμετρα, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να είναι αναγκασμένος να προσθέτει έως και 9 λίτρα λάδι ανάμεσα στις αλλαγές, κάτι που φυσικά σημαίνει σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ κατανάλωσης λαδιού και άλλων προβλημάτων στον κινητήρα. Από την άλλη, συμπληρώνει ότι η έρευνα δείχνει πως όταν ένα αυτοκίνητο καταναλώνει λάδι όσο είναι νέο, θα καταναλώνει περισσότερο λάδι όσο γερνάει. Για να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες προσεκτικοί στην συντήρηση των αυτοκινήτων τους. Για παράδειγμα, ενώ εγώ το ήξερα και ήμουν προετοιμασμένος, ποτέ δεν ενημερώθηκα γι’ αυτό. Ποτέ κανείς δεν μου το είπε… Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζεις το εγχειρίδιο που συνοδεύει το όχημα!

Τι κάνουν οι κατασκευαστές; Πρώτα απ’ όλα, γίνεται έλεγχος στην κατανάλωση και αν αυτή είναι εντός των τεχνικών προδιαγραφών που έχει ορίσει ο ίδιος ο κατασκευαστές, τότε δεν γίνεται τίποτα. Αν η κατανάλωση είναι εκτός ορίων, υπάρχει περίπτωση επισκευής, ανακατασκευής ή αντικατάστασης του κινητήρα – αν αυτός καλύπτεται από εγγύηση. Βέβαια, έχουν γίνει ήδη μηνύσεις γι’ αυτό το πράγμα. Η Subaru μηνύθηκε πέρυσι ενώ η Audi, έπειτα από συμβιβασμό σε μία μήνυση, επέκτεινε αθόρυβα την εγγύηση για τον CAEB, δίλιτρο turbo κινητήρα της στα 8 χρόνια ή 130.000 χιλιόμετρα. Η BMW από την άλλη, θεωρεί την κατανάλωση φυσιολογική και πουλά μέχρι και μία θήκη για το λάδι που θα κουβαλάς στο πορτ-μπαγκάζ.  Σε παλαιότερες περιπτώσεις δε, εταιρίες όπως η Honda και η Toyota μηνύθηκαν και όπως έκανε η Audi, επέκτειναν την εγγύηση των κινητήρων τους.